İnternational Aviation Rule (ICAO) Awis Kuralı Nasıl Ortaya Çıktı?

İnternational Aviation Rule (ICAO)  Awis Kuralı Nasıl Ortaya Çıktı?

Merhaba  TWA 800 şirketinin havacılığa kattığı bir kuralı ve bu kuralın nasıl meydana geldiğini anlatacağım.

Sene 17 temmuz 1996 25 yaşında olan ve 16 bin uçuş yapmış olan TWA’a ait bir yolcu uçağı Boeing 747-131 saat 16:31 de New York City de bulunan John F. Kennedy hava limanına iniş yapıyor. Ve saat 19:00 da ki Rome Leonardo vinci hava limanına uçmak için yolcularını bekliyordu. Saat 18:00 da 212 yolcu ve 18 mürettebatla uçak uçuşa hazırdı fakat uçak hareket etmiyordu çünkü bir sıkıntı vardı.

Kabin ekibi sayım sırasında bir yolcunun eksik olduğunu fark etmişti.Yolcunun bagajı uçaktaydı fakat yolcunun kendisi yoktu kabin amiri pilota durumu bildirdi ve uçak 28 derece sıcaklıktaki apronda beklemeye başladı.Uçağın klima sistemleri içeriyi soğutuyordu fakat 190 litre yakıt olan merkez yakıt tankını ısıtıyordu. Pilot merkez yakıt tankına neredeyse hiç yakıt almamışdı 2 saat 45 dakika yerde bekleyen uçak sonunda kalkış için hazırdı.

Kabin ekibi yanlış sayım yapmıştı yolcu aslında uçaktaydı ama kabin ekibi eksik sayıyordu.19:00 da kalkış yapacak uçak 20:19 da kalkış yapmıştı tam 1 saat 19 dk rötarla kalkmıştı uçak kalktıktan sonra 15000 feet e yükselme izni isteyen TWA 800 kalktıktan 12 dakika sonra alev topuna dönmüştü.Patlama sırasında orda uçmakta olan bir askeri helikopter durumu farkedip gerekli birimlere bildirmişti ama artık çok geçti.Uçağın cockpit kısmı okyanusa doğru düşerken kabin kısmı gökyüzüne doğru yükselmeye devam ediyordu fakat motorlardaki yakıt bittikten sonra kabin kısmıda okyanusun dibini boyladı. Uçaktan kimse sağ çıkmamıştı 300 kişi hayatını kaybetmişti.

Acaba sorun neydi? Uçak Amerikan donanmasının füze denemeleri yaptığı bölgeye yakın uçuyordu acaba donanmamı vurmuştu uçağı yoksa Amerika’nın Çeçenlere kendilerini Rusyaya karşı  savunsunlar diye verdiği füzelermi vurmuştu. Bir senatörün ortaya attığı idda çözmüştü aslında olayı senatör uçağı donanmanın vurduğunu kanıtlıyacığını söylemişti.Bunu duyan Amerikan donanması bunun kendilerine atılan bir iftira olduğunu ve bu işden temize çıkacaklarını söyledi ve Usta bir ekip kurarak okyanusa düşen uçağın bütün parçalarını toparlayıp tekrar birleştireceğini söyledi.Bunun üzerine Amerikan donanması işe koyuldu ve tam 4 yılın sonunda olay çözüldü.

İŞTE KAZANIN SEBEBİ VE ALINAN ÖNLEM.

Merkez yakıt tankında bulunan 190 litre yakıt sıvı halden gaz hale geçmişti ama nasıl 28 derece sıcaklık da 2 saat 45 dakika apronda bekleyen uçak ısınıyordu bunun için klima sistemleri çalışıyordu uçakta bulunan klima sistemi merkez yakıt tankının altındaydı ve merkez yakıt tankını ısıtıyordu ısınan yakıt tankı içerde bulunan 190 litre yakıtı buharlaştırdı ve yanacak hale getirdi.25 yaşındaki uçağın kablolarının yalıtımı hasar almıştı ve açıktaydı.

Merkez yakıt tankındaki yakıtı ölçmek için kullanılan sensör ve uçuş için gerekli sistemlerin kabloları yan yanaydı ve yalıtımları hasar almıştı uçak kalkış yaptıktan sonra bir ark meydana geldi ve iki kablo arasına elektrik geçişi yaşandı yakıt tankına giden kabloda artık yüksek voltajda akım vardı ve bu akım  yakıt tankını ateşleyecek derecede gerekli  etkeni yaratıyordu.Yakıt tankında bulunan bu akım tankın patlamasına sebep oldu ve 300 kişi hayatını kaybetti.

Sivil havacılık ve İnternational Aviation Rule(icao) Awis eğitimini ortaya çıkardı ve 25 yaşını geçmiş başta 747-131 ve bütün uçakların bu bölümdeki kablolarınnın kontrol edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını söyledi.

Değerli okurlarım unutmayinki havacılık da hiç bir olayın tek suçlusu yoktur Suçluları vardır!

Havacılıkta kurallar kan ile yazılır.

 

Yazar

Muratcan Kostakoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir