ANKARA’NIN HAVACILIKTA
PARLAYAN OKULU
Yazar : YUNUS KILIÇ
GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Okulumuz 1962 yılında Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde eğitim faaliyetlerine başlamıştır. 9 farklı alanıyla hizmet vermeye devam ediyor. Bu alanlar arasında Türkiye’de müstesna yere sahip bölümleri içinde barındırmaktadır.
Ankara’nın en gözde meslek lisesi olan okulumuz, uçak bakım alanıyla bu prestiji daha da arttı. Uçak bakım alanı 2011-2012 yılında eğitime-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Uçak gövde-motor bölümünün kurulmasından beri, alana THY teknikten, 5. Ana Bakım Komutanlığından, 3.Hava İkmal Komutanlığından, Türkiye Uzay Sanayii AŞ’den aldıkları destekleriyle donanım ve eğitim kalitesini üst sınırlara taşımıştır.
2018 Yılının Eylül ayında Türkiye Uzay Sanayii AŞ ile Gazi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi arasında yapılan protokol, eğitim kalitesini daha da artacağına inanıyoruz.
TÜRKİYE UZAY SANAYİİ AŞ İLE GAZİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ARASINDA YAPILAN PROTOKOLUN AYRINTILARI
Okulumuz Uçak Bakım Alanı öğretmenleri ve öğrencilerine;
1-Staj ve işletmede beceri eğitimlerini şirket üretim ve montaj tesislerinde yapmalarına,
2-Öğretmenlerimizin teknik eğitim almalarını sağlamak üzere TUSAŞ – TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİ AŞ. İle Mesleki Eğitim protokolü imzalanmıştır. Okulumuza, havacılık sektörüne ve mesleki eğitime katkı sağlayacak olan bu protokol, 2018-2019 Eğitim Öğretim yılından itibaren 5 yıl boyunca geçerli olacaktır. Gençlerimizin eğitimine katkısı bakımından ve ülkemizin gelişimi açısından büyük önem arz eden bu protokolün gerçekleşmesinde özverili çalışmalarından dolayı TUSAŞ İnsan Kaynakları Başkan Vekili Sayın Mustafa Akkurt’a, TUSAŞ Akademi Müdürü Sayın Tahsin Uğurlu’ya, Okul Müdürümüz Sayın Ali Osmanlı’ya ve Uçak Bakım Alanı Şefi Sayın Recep Şeker’e teşekkür ediyoruz.
2018 eğitim öğretim yılının başlamasıyla uçak bakım alanın akredite edilmesi için çalışmalarımıza hız verdik. Hedefimiz başta okul müdürümüz Ali Osmanlı’nın destekleriyle, Alan Şefi, öğretmen kadrosu ve sektör tecrübesine sahip teknisyenlerin çalışmalarıyla 2018-2019 yılı içerisinde sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından verilen tanınmış okul sertifikasını almak.
Tanınan Okul statüsü; Okulun hem kalifiye personel gerekliliklerini hem de bütün modül gerekliliklerini sağlayan kuruluşlara verilen bir yetkidir. Tanınan Okul statüsü için özetle aşağıdaki gereklilikler tarif edilmiştir. Verilen eğitim, SHT-66 Talimatı Ek-1.C SHT 66 Temel Bilgi Gerekliliklerini karşılamalıdır. Pratik eğitim gerektiren hususlarda SHY 147 müfredatının birebir aynısı beklenmemektedir. Modül derslerinden Geçme notu sınav sorularının yüzde 75’ini doğru cevaplaması gereklidir. Yani modül sınavlarından 100 üzerinden 75 puan alması gerekmektedir. Teorik sınıf ortamında öğrenci sayısının 35’i, pratik eğitimde ise eğitmen başına öğrenci sayısının 20’yi aşmaması, gerekmektedir. Eğitim verilen sınıf veya atölye ortamlarının uygun iklimlendirme, havalandırma ve öğrenmeyi kolaylaştıran bir aydınlatma şartlarına sahip olması gerekmektedir. Öğrencilerin bilgi ve el becerilerinin arttırılması amacıyla ilgili (alt)kategoriye uygun olarak yeterli sürede pratik eğitim verilmelidir. Pratik eğitim gerektiren modüllerle ilgili Genelge Ek’inde yer alan Kalifiye Elemanlardan Yapabilmesi Beklenen İşlemlerin en az %75’i okulun kendi tesislerinde sağlanmalı ve her bir öğrenci için bu işlemleri içeren pratik eğitim kayıt defteri tutulmalıdır. İlgili liste doldurulurken, “Tesis Gerekliliği”, “Gerekli Alet Ekipman” ve “Müfredat ve Prosedür” başlıkları ayrı ayrı değerlendirilmelidir Tanınan Okul ile ilgili olarak detaylı bilgileri aşağıdaki sitelerde ayrıntılı bir şekilde tarif edilmiştir:
SHY66@SHGM.GOV.TR
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/
files/mevzuat/sektorel/genelgeler/mekanik.pdf
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/
TANINMIŞ OKUL STATÜSÜNDE OKULUMUZ HANGİ SEVİYEDE
Hava araçlarımız için Yeni bir hangar yapıldı.
Bölümüzde
2 tane U-17 CESSNA, 1 tane T-41 CESSNA, 1 Tane BELL AB 206 helikopteri
2 Turbojet motor( 1 tanesi motorun iç yapısını gösteren kesit motor)
1 f 104 Phantom j79 motor
4 Bokser (yatık) tip pistonlu motor
1 tane CL 215 uçağının yıldız tipi pistonlu motor
1 tane Turbo shaft motor
1 tane Apu
1 tane kanat üzerinden hava akışını gösteren eğitim seti
1 tane iniş takımı ve kanat yapısını gösteren eğitim seti
1 tane yangın eğitim seti
1 tane oksijen eğitim seti
4 tane pnömatik eğitim seti
4 tane hidrolik eğitim seti
1 tane soğutma eğitim sistemi vb. teorik ve uygulamalı eğitimde kullanılacak eğitim setleri ve malzemelerle atölyelerimizi en güzel şekilde donatılmıştır
Atölyeler kuruldu
Uçak sistemleri atölyesi
Yapısal atölyesi
Kompozit atölyesi (yüzde 60 kuruldu)
Motor atölyesi
Kaynak, perçin vb. işlerinin yapılacağı atölye
Aviyonik Atölyesi
Teknik resim ve bilgisayar sınıfı
Boeing 737 uçağının kokpitini andıran simülasyon
Takım hane Havacılıkta kullanılan yüzde 90 toollar(el aletleri (her öğrencimizin yeterli sayıda kullanabileceği)
Yeni Sınıflar yapıldı
THY Teknik A.Ş ve 3.Hava İkmal Komutanlığı ve 5.Ana Bakım Komutanlığından malzeme temin edildi
Kara havacılıktan emekli 2 astsubaydan teknik eğitim ve uygulama eğitimi takviyesi alınıyor
Öğrencilerimizin havacılığa çabuk adapte olması için kariyer günü düzenlenmeye başladık
Öğrencilerimize havacılığın sevdirilmesi için teknik gezilere ağırlık verdik
Örneğin;
1-THY TEKNİK(Esenboğa),
2-OGM Helikopter hangarına,
3-THK TEKNİK A.Ş,
4-Hava Kuvvetleri Müzesine,
5-5.Ana Bakım Komutanlığına
6-Jandarma Havacılık Okuluna
Modül Uçak kursu çalışmaları yapılıyor.
Öğrencilerimizin okula olan sevgilerinin artması için sosyal faaliyetler düzenliyoruz.
Başarılı olan öğrencilerimize bölüme has olarak ödüllendiriyoruz.
Eski mezunlarımızdan ( Üniversitelerde (ODTÜ, HACETTEPE, GAZİ) ve THY teknikte, My Technic, Atlas Global, TAİ, işe giren öğrencilerimizi okula davet edip sınıf ortamında okuyan öğrencilerimize Gelecek Noktasında Yönlendirilmesi için Seminer Çalışmaları Yapılıyor.
Mezuniyet sonrası öğrencilerimize ulaşılıp açılan iş ilanlarına başvurması, gerektiğinde öğrencilerimize referans olmak
TANINMIŞ OKUL STATÜSÜNÜN OKULUMUZA KATACAĞI AVANTAJLARI:
1-Okulumuz SHY 147 onaylı eğitim veren bir okul olursa, Modül (1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.15.17) sınavları okulumuzda yapılmaya başlanacaktır. Bu modüllerden başarılı olan öğrencilerimiz lisans almak istediğinde, okulumuzun vereceği sertifika (tanınan okul sertifikası) yeterli olmaktadır. Öğrencilerimizin Mezuniyetinden sonra (SHY 145) onaylı bir bakım kuruluşunda 3 yıllık bakım tecrübesini belgeleyeceği kayıt defteri (logbook) ile lisans başvurusunda bulunmasıyla, B1.1 lisansını almaya hak kazanacak. Bu kazanımı öğrencimize maddi ve manevi kazanımlar elde etmesini sağlayacak. Normal teknik fakülte veya MYO dan mezun olan öğrencilerin SHGM’dan B1.1 lisans alması için 5 yıl tecrübe gerekli. Yetkili Tanınan Okullardan Genelge
kapsamında başarı ile mezun olan öğrencilerin, kredilendirme işlemi yapmalarına gerek yoktur. Muafiyet
işlemi, SHY-66 Lisansı başvurusu sırasında, Okuldan alınan Tanınan Okul Mezuniyet Sertifikasının SHGM’ye sunulması ile gerçekleşecektir.
2-Okulumuzun ve öğrencilerimizin başarısının artması
3-Havacılık sevdası olan öğrencilerin uçak bakım alanını ilk sıralarda tercih etmesi
4- Öğrencilerimizin havacılık kültürünü alarak en üst seviye de mezun olması
5- Mezun olduktan sonra öğrencilerimizin havacılık kültürünü en üst seviye de benimseyerek, sivil ve askeri havacılığa daha kısa sürede adapte olması
6-Sivil havacılıkta işe girmesi noktasında kolaylıklar olması (Bunun olması için ek çalışma yapılması gerekli. Bu madde maalesef uygulanmıyor.)
6- Okulumuz tanınmış okul statüsü almasıyla birlikte, hem okulumuzun hem de öğrencilerimizin pratik kabiliyeti artmış olacak
7- Bu statü kazanıldığında öğretmenlerin MEB müfredatı haricinde yapacağı birçok ekstra iş ve alacağı sorumluktan dolayı büyük büyük fedakârlık göstermesi gerekecek, ancak öğrencilerimizin kariyerlerine bu sayede yapılacak büyük ve önemli bir katkı sayesinde bu yorgunluğu ve zahmeti rahmete dönecektir
MEZUNİYET SONRASI ÖĞRENCİLERİMİZİN İSTİHDAM OLABİLECEĞİ YERLER
MSB
THY Teknik
Türkiye Uzay Sanayii AŞ’de
TUSAŞ Motor Sanayii Aş.
Atlas Global
My Technic Mro Technic Services Aş
7- 5.Ana Bakım Komutanlığında
8- 3.Hava İkmal Komutanlığında
9- 2’nci Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığında
10- Diğer muhtelif bakım şirketlerinde çalışma olanakları olmaktadır.
11- Türkiye’nin muhtelif üniversitelerinde gerek havacılık gerekse diğer üniversitelerde rahatlıkla istediği bölümleri okuyabilmektir.
YAZAR : YUNUS KILIÇ
oğuzhan kardeşim merhaba . 2021 lgs sınav sonucu bu okulu tercih etmeyi düşünüyorum. önü açık bir bölüm mü işsiz kalma ihtimalim nasıl ilerde bilgi verir misin rica etsem
Bölüm için önü açık ve imkanları olan bir yer diyebilirim. Şu an çoğu şehirde çok fazla lise ve üniversite’de bu bölüm açıldığı için işe girmede sorun yaşayabilirsiniz. Ama bu sizin elinizde olan bir şey kendinizi geliştirirseniz kolaylıkla işe girebilirsiniz. Bende bu liseyi bitirdim şu anki durumu gayet iyi bir bölüm. Tavsiye ederim.